Monday, April 23, 2007

White Lady, ChocoPot i prijateljica

Što radi zahtjevnih hormona, što radi dolaska Prijateljice (koja je jednaki gurman kao i ja), subota navečer bila je idealna isprika da napravim trenutno najdraži (ali ujedno i najslađi) mi desert. ChocoPot! Mislim da je san svake iole normalne žene da barem jednom u životu osjeti gustu, vruću, topljivu čokoladu kako joj se mota po ustima. Recept potječe od Nigelle. Uostalom, ako vam treba nešto da vas "ubije" od svog okusa, Nigella je žena kojoj se treba obratiti. I zato ju volimo. Žličica ChocoPota uz gutljaj džinom naglašenijeg White Lady koktela natjerali su nas da zapjevamo uz zvijezde....... ali o tome nećemo u detalje.

Sastojci za otprilike 4 manje vatrostalne zdjelice:

100 g crne čokolade za kuhanje
100 g maslaca
2 jaja
1 šalica šećera
2 žlice brašna

Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Staviti nadrobljenu čokoladu i maslac u manji lonac, a taj lonac na jedan veći u kojem kipi voda (ukratko, maslac i čokolada trebali bi se otopiti na pari) i čekati da se otope i fino pomiješaju.


Ugasiti vatru i ostaviti da se smjesa od čokolade i maslaca malo ohladi. U međuvremenu pomiješati jaja sa šećerom tek toliko da se povežu ( ne tuči mikserom!). Umiješati brašno.

Kada se smjesa od čokolade ohladi toliko da bez problema možete u nju staviti prst a da se ne opečete, treba ju promiješati sa smjesom od šećera, jaja i brašna tako da postanu jedne boje, kao na prvoj slici.

Premazati zdjelice maslacem, napuniti ih do malo preko polovice čokoladnom smjesom, staviti sve na jedan pladanj i pladanj ubaciti u pećnicu na 15-ak minuta. Kada se izvade, trebale bi izgledati otprilike ovako, tvrde izvana, a vruće i kremaste iznutra:

Mmmmmm, trenutak prije prve degustacije......................



Savršeno.

3 comments:

Anonymous said...

Savršeno, indeed. Sve pohvale, veselim se novom, budimo iskrene, "zavijanju" uz zvijezde, white lady i choco(mljac)pot :-))
Pozdrav i Seki, cekam nove recepte!

bibi said...

weeeeeee,nas prvi komentar!!
zadnji put sam se ovako veselila kad sam se upisala na fax....;-)

Anonymous said...

a tek kad zavrsimo......auchhh!! :-)))