Tuesday, April 10, 2007

Narančasta juha




Evo jednog jednostavnog receptića iz glave, složenog od minimalno sastojaka te podložnog experimentiranju svih vrsta.

Začine sam odabrala bez neke logike (zapravo i nije baaaš istina, htjela sam nešto tipično za slatka jela i nešto orijentalno, te malo ljutog da upotpuni) i ispalo je da su super kombinacija, dakle, ako ste malčice skloni trial-and-error metodi, ova je juha stvorena za vas!

Sastojci

Slatki krumpir a.k.a. batat – komada 1 (oveći, ima za kupiti u svim boljim shopping centrima ;-))

Nešto češnjaka

Malo svježeg đumbira

Mljeveni korijandar, muškatni oraščić i malo chilli papričice

Bouillon kocka (za veggie juhu, veggie kocka, a za ne-veggie juhu, bilo koja životinjskog porijekla)

Sol prema potrebi

Nešto kiselog vrhnja

Malo zelenog, svježeg ili skuhanog (ja sam iskoristila malo leširane cikorije prelivene maslinovim uljem, također moguće koristiti blitvu, špinat ili pak nasjeckani svježi zeleni dio mladog luka)


Sastojci se očiste i ugrubo nasjeckaju.


Na vrućem ulju popržiti češnjak i đumbir, nakon par minuta dodati začine i malo pirjati da pusti miris.

Nakon ca. 3 minute pirjanja na laganoj vatri, dodati narezani krumpir,

promiješati, dodati oko litru vode te nakon što smjesa zakipi, dodati bouillon kocku i kuhati slijedećih 15-ak minuta, dok se krumpir ne počne raspadati. A to će biti brže no što očekujete.


Nakon što se uvjerite da je sve doista mekano, štapnim blenderom (ili nekom drugom metodom poput korištenja gnječilice za pire) sve ispirirati u homogenu narančastu smjesu.

Dodati malo soli, moguće i papra, ako nalazite potrebnim.

Prije posluživanja ubaciti žlicu ili više kiselog vrhnja te malo nasjeckanog zelenila.

Što je je, fino je!!

No comments: