Friday, April 6, 2007

Les Macarons!

U svijetu blogova, ovi francuski "keksići" slove kao prava delicija: "hrskavi izvana, kremasti iznutra" mislim da je najčešći opis. Ono na što treba pripaziti je da dobiju i zadrže za njih svojstven oblik, a taj je da izgleda kao da su "odvojeni" od dna (isto tako treba pripaziti da vam ne puknu, a način na koji ćete to najbolje postići je ako ih pečete na dva lima) . Recept sam uzela s bloga Davida Lebovitza, s time da sam ovaj put koristila punjenje od suhih šljiva, a prvi put kad sam ih radila punjenje od čokolade. Prema mojim ukućanima ( strogim kritičarima, naravno) čokoladno punjenje je bolje. Što se mene tiče, meni više odgovara ovo sa suhim šljivama zato što nije toliko slatko, a i zato što ima malo alkohola u sebi. Ako vas zanima čokoladno punjenje, preporučam da posjetite Davidov blog za recept, ali i za druge stvari.

Sastojci:

2 bjelanjka (na sobnoj temperaturi)
malo soli
5 žlica šećera
100 g šećera u prahu
50 g mljevenih badema
3 žlice kakaa u prahu (ali ne onog koji pijemo ujutro, već baš onog gorkog za kuhanje)

Punjenje od suhih šljiva:

150 g suhih šljiva
70 g mliječne čokolade
2 žlice konjaka

Pomiješati šećer u prahu, bademe i kakao.
Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva, uzeti široki lim, namastiti ga maslacem, prekriti papirom za pečenje i ispod njega staviti još jedan lim. Čvrsto tuči bjelanjke s malo soli i pred kraj malo po malo dodavati šećer .Bjelanjcima prvo dodati polovicu smjese s bademima, dobro ali lagano promiješati (ne miksati!) i zatim isto ponoviti s drugom polovicom.

Na pripremljeni lim (ispod kojeg se nalazi još jedan lim) stavljati jednako velike krugove (promjera otprilike 2 cm) smjese tuljcem za ukrašavanje. Paziti da razmak između keksića bude oko 3 cm. Staviti u zagrijanu pećnicu na 18 minuta.

Tokom pečenja će se keksići lijepo dignuti, no, kad se izvade van malo će se ipak spustiti, ali to nije razlog za brigu. Na kraju bi trebali izgledati otprilike ovako:

Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se do kraja ohlade.

Ovo će vam se dogoditi ako ih stavite na jako jako vrući lim, tako da bi bilo dobro da ga između pečenja ostavite da se malo ohladi (par minuta).

Šljive ugrubo narežite, prelijte kipućom vodom i ostavite 15-ak minuta dok ne omekšaju. U međuvremenu otopite čokoladu s konjakom. Šljive procijedite i istisnite višak vode iz njih, ubacite u multipraktik (ili bilokakav drugi sjekač koji imate), dodajte smjesu s čokoladom i konjakom i sve dobro usitnite dok ne dobijete gustu kremastu smjesu tj. punjenje.

Izaberite dvije jednako velike polovice i na svaku stavite po prst punjenja.

Spojite dvije polovice u jedan sendvič i stavite u frižider ( ali to nije nužno jer smjesa nije tekuća, ali će keksići možda čak biti bolji ako ih ostavite na sobnoj temperaturi).

No comments: