Saturday, April 7, 2007

Açma


Açma je tursko pecivo koje se može kupiti na cesti skoro svugdje u Turskoj. Jako je lako za napraviti i osim što ga se može samog jesti, često se puni feta sirom, maslinama, peršinom i sl. Na internetu ima puno različitih recepata, ali ovaj koji sam danas isprobala povodom blagdana definitivan je favorit, a pronašla sam ga na jednom turskom forumu na kojem ljudi međusobno razmjenjuju razne recepte.

Sastojci za 20 komada:

1 šalica mlake vode
1 paketić svježe germe
1 žlica šećera
4 žličice soli
1 šalica mlakog mlijeka (ili vode)
1 šalica ulja
2 jaja (bjelanjci idu u tijesto, a žutanjcima će se pecivo premazati prije ulaska u pećnicu)
1 kg brašna ( ja sam koristila polubijelo)
maslac (na sobnoj temperaturi)
bijeli i crni sezam (po želji)

Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. U šalicu mlake vode umrviti germu i lagano promiješati. Odvojiti žutanjke od bjelanjaka. Bjelanjke staviti u veliku posudu zajedno s germom, šećerom, soli, mlijekom i uljem i malo promiješati.


Dodati skoro svo brašno i umiješati rukama.

Izbaciti tijesto iz posude na pobrašnjenu površinu i umijesiti fino tijesto. Dodati još brašna ako se tijesto lijepi za površinu. Na kraju bi trebalo izgledati ovako:

Prekriti krpom i ostaviti da se diže kojih sat vremena na sobnoj temperaturi.

Kada tijesto naraste za otprilike istu veličinu, trgati loptice veličine jajeta iz njega i izravnati rukom u krug da bude otprilike 1/2 cm debelo. Svaki krug premazati tankim slojem maslaca, zarolati, malo istegnuti i oblikovati u čvor.

Poslagati peciva na pripremljeni lim, pokriti krpom i ostaviti da se dižu još pola sata.

Razmutiti žutanjke.

Svako pecivo temeljito premazati žutanjkom i posipati sezamom.


Staviti u pećnicu na 20 minuta, izvaditi van, pričekati da se malo ohlade i zatim ih s guštom jesti sa slanim, sa slatkim, ili same.


Sretan Uskrs! :-)

No comments: