Friday, April 20, 2007

Domaći bijeli kruh

Užasno jednostavan recept od Delie. Pravljene kruha nikad nije bilo lakše, i td.

Sastojci:

700 g glatkog brašna
1 žlica soli
1/2 žličice šećera
1 paketić instant di-go kvasca
425 ml tople vode (ne vruće!)

Za početak treba zagrijati pećnicu na 50 stupnjeva. U kalup staviti brašno i zatim kalup u pećnicu na 10-ak minuta da se brašno malo zagrije.

U jednoj velikoj zdjeli pomiješati sol, šećer, kvasac i toplo brašno. U sredini brašna napraviti udubinu i u nju uliti toplu vodu.


Prvo promiješati sa žlicom da se tekućina i brašno dobro povežu, a zatim staviti na pobrašnjenu površinu i zamijesiti tijesto. Tijesto treba prestati mijesiti kada ono postane "spužvasto".


Tijesto vratiti natrag u lagano pobrašnjenu zdjelu, pokriti i pustiti da se diže najmanje 1 sat.

Kada postane dvostruko veće treba ga "izudarati" tako da sav zrak izađe iz njega.

Zatim ga opet treba malo mijesiti, koje 2 minute. Oblikovati prema kalupu u kojem će se peći, namastiti kalup, staviti tijesto u njega, cijeli kalup staviti u najlonsku vrećicu, zatvoriti i čekati još sat vremena da se digne tijesto. (Stranu vrećice koja dodiruje tijesto treba namastiti kako pri vađenju ne bi došlo do trganja tijesta, a preko tijesta treba posuti malo brašna. To nažalost nije dokumentirano digitalcem jer se on baš u tome trenutku odlučio požaliti zbog prazne baterije i ugasiti). Zagrijati pećnicu na 230 stupnjeva. Kada se tijesto digne u kalupu, izvaditi kalup iz vrećice i staviti ga na 15-ak minuta u pećnicu. Kada površina postane tamno zlatnosmeđe boje i kada se čuje šuplji zvuk pri udarcu o kruh, izvaditi kruh iz kalupa i staviti ga naopačke opet u pećnicu na još 5 minuta kako bi i doljnja strana postala iste boje. Izvaditi kruh i čekati da se malo ohladi prije konzumacije. Dok je još topao, preporučam da se jede s maslacem jer je tako najfiniji, a kada se potpuno ohladi ovako kak sam ja danas ujutro:



Dobro sam iskopirala sliku, ha? :-)

No comments: