Sunday, April 29, 2007

Jelo po jelo- menu


U subotu i nedjelju štošta se događalo u našoj kuhinji. Mama je spremala fileke po dobrom starom bakinom receptu (urgh), a ja sam započela pripreme za nedjeljni menu koji je već u petak poprimio svoj oblik na papiru...............ipak je Dečko dolazio na ručak. Odlučili smo jesti nešto što je relativno lagano za napraviti, a opet malo drukčije od maminog. Njoki od grisa, grčka salata i sendviči s vanili-kremom bili su na repertoaru. Da ne bih odmah u istom postu potrošila sve svoje adute, za početak ću prvo postati desert, jer ipak je on najvažniji dio svakog nedjeljnog ručka.
Sendviči s vanili-kremom moja su varijanta dva različita deserta koje sam spojila u jedno jer su sastojci tako odobravali.

Za 6 osoba

Sastojci za vanili-kremu su:

1/2 l mlijeka
1 mahuna vanilije
2 žutanjka
100 g šećera
2 žlice brašna
50 g maslaca
200 ml vrhnja za šlag

Za početak treba razrezati mahunu vanilije popreko i ostrugati obje polovice.

Taj sadržaj zajedno s mahunom treba ubaciti u lonac s mlijekom, malo promiješati pjenjačom i staviti lonac na srednje jaku vatru dok mlijeko ne zakipi. U međuvremenu treba izmiksati jaja sa šećerom. Kada krema postane žute boje i kada joj volumen malo naraste, treba umiksati brašno. Mlijeko koje je zakipilo treba ubaciti u kremu s jajima, dobro promiješati pjenjačom da nema grudica, i sve vratiti u lonac na laganu vatru. Stalno miješati dok se krema ne zgusne, tj. dok sva pjenica s kreme ne nestane. Maknuti s vatre, umiješati maslac i ostaviti sa strane da se ohladi.

Ovakva krema može slobodno ostati u hladnjaku preko noći. Netom prije nego što se posluži treba istuči šlag i umiješati ga u vanili-kremu.


Sastojci za kekse od pistacija:

180 g maslaca, na sobnoj temperaturi
60 g šećera u prahu
3 žutanjka
60 g sitno nasjeckanih neslanih pistacija
2 žličice slatkog vrhnja
glatko brašno

Prvo treba dobro promiješati maslac sa šećerom u prahu (ili mikserom ili u multipraktiku...................ili žlicom i rukama). Zatim dodati žutanjke i opet dobro promiješati.

Dodati pistacije i vrhnje i opet dobro, dooobro promiješati.

Sada treba malo pomalo dodavati brašno dok se ne umijesi smjesa kao za prhko tijesto. Polovicu tijesta možete odmah staviti u zamrzivač (neka čeka bolje prilike), a drugu polovicu u hladnjak na jedno sat vremena.
Tada tijesto treba tanko izvaljati (ako je pretvrdo, ostavite ga malo vani da se smekša) i izrezivati jednake krugove. Zagrijati pećnicu na 190 stupnjeva.

Peći krugove kojih 10-ak minuta ili dok ne dobiju lagano smeđi rub. Izvaditi i čekati da se potpuno ohlade.
Na jedan keks staviti 2 žlice vanili-kreme i preklopiti drugim keksom. (Na vrh kreme možete staviti i komadiće nekakvog voća, ja sam stavila jagode, ali budite umjereni inače će se sve raspasti!)

Da sam barem ostavila onu sliku fileka za kraj.........................................................

3 comments:

Anonymous said...

Je, a zakaj ja nisam dobila nijedan ovaj kolacic? hm? hm? hm? sb

bibi said...

zato kaj kolachic treba zasluzhit!!

humpf!

Anonymous said...

pfffffffff