Monday, January 14, 2008

Crème brûlée

Ovo je francuski klasik. Iako inače ne volim pretjerano hvaliti francusku kuhinju jer mislim da je malo prenapuhana, svako toliko, unatoč svojim gorljivim željama za čokoladom koje mislim da ne moram objašnjavati, volim napraviti i desert u kojem je naglasak na vaniliji, a crème brûlée jednostavno je jedan od onih klasika koje znate da morate isprobati. Ne nužno zato što ja tako hoću.........već radi drugih..........a oni znaju koji su. No, u svakom slučaju, iako još uvijek tvrdim da karamelizirana krema od vanilije nije ništa posebno, za promjenu je čistam dobra. Na internetu ima jako puno recepata za ovaj desert, a zapravo su svi više-manje isti.

I, ovaj, da, što se tiče slika, uspjela sam samo snimiti proces karameliziranja budući da mi je fotoaparat ostao zakinut za bateriju u trenutku pripravljanja kreme.

Sastojci za, otprilike, 4 porcije:

voda
1/2 l slatkog vrhnja
2 žličice ekstrakta vanilije/1 vrećica bourbon vanili šećera/1 mahuna vanilije
4 žutanjka
100 g šećera
4 žlice šećera za karameliziranje

Za početak treba staviti oko 1 l vode da zakipi u nekakav lonac. Kad zakipi, staviti sa strane i upaliti pećnicu na jedno 15o stupnjeva. Onda staviti vaniliju (u bilokojem obliku) u vrhnje i promiješati. Zatim sve to u nekakav lonac s dubokim dnom i na srednje jaku vatru. Ovisno o tome da li volite jači ili slabiji okus vanilije možete još dodati ili staviti manje.


Dok čekate da se vrhnje zagrije tj. da sa strane počne kipjeti, izmiksajte žutanjke sa šećerom. Prije nego vrhnje savim zakipi, maknite ga s vatre i lagano prelijte preko smjese žutanjaka i šećera brzo miješajući žutanjke cijelo vrijeme. Cijelu smjesu opet prebacite u lonac i smanjite vatru. Stalno miješajući, čekajte da se smjesa malo zgusne. Treba biti toliko gusta da, kad uronite žlicu u nju i zatim prstom pređete preko žlice, trag prsta bude vidljiv. Smjesa NE smije zakipjeti jer će se onda stvoriti grudice kojima tamo nije mjesto. U slučaju da se to dogodi, nije tragedija. Grudica ćete se riješiti tako da smjesu počnete jako brzo miješati pjenjačom.

Nakon što se smjesa malo zgusne, maknite ju s vatre i ravnomjerno podijelite u 4 vatrostalne zdjelice. Zdjelice stavite u duboki četverokutni kalup i zatim ulijte vruću vodu do negdje polovice zdjelica (pazite da voda NE uđe u zdjelice!) kao ovdje.

Pecite oko 30 minuta tj. dok se smjesa u zdjelicama malo ne stvrdne, ali toliko da sredina još uvijek bude lagano tekuća. Ja sam pred kraj pečenja pojačala temperaturu na 200 stupnjeva i tako još pekla negdje 10 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se potpuno ohlade. Nakon toga ih stavite u hladnjak. Prije posluživanja, vrh svake kreme pospijte s jednom žlicom smeđeg šećera (ja ga nisam imala pa sam iskoristila bijeli) i karamelizirajte let lampom. U slučaju da ju nemate, otopite jedno 8 žlica šećera na laganoj vatri, čekajte da dobije svijetlosmeđu boju, prelijte preko svake kreme toliko da ju pokrije i čekajte da se stvrdne.

Stvrdnuta karamela pružat će otpor, ali zato jednom kad ju probijete i čujete "krc", nema joj pomoći.

1 comment:

Anonymous said...

a di je oda let lampi oliti torchu?? hm? hm? hm?