Evo recepta za jedan klasik s mora. Našla sam razne recepte na internetu s različitih foruma gdje se vode diskusije s čime i kako se zapravo rožata radi, ali ovaj recept koji sam našla u jednoj kuharici iz '74. činio mi se najjednostavnijim a bome i sastojke je lako zapamtiti. Sastojci za otprilike 6 osoba su:
Za karamelu:
7 žlica šećera
7 žlica vode
Za "kremu":
6 jaja
6 žlica šećera
1 vrećica vanili šećera
korica limuna ili limete
1/2 l mlijeka
2 žlice ruma
Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva.
Za početak treba napuniti jedan srednje veliki lonac vodom, staviti na vatru i pustiti da voda zakipi. Tada treba ugasiti vatru i staviti lonac sa strane. Za karamelu pomiješati šećer i vodu, pustiti da zakipi i postane zlatnosmeđe boje. Tekuću karamelu treba uliti u vatrostalnu posudu u kojoj će se peći rožata i preliti ju ravnomjerno preko cijele posude. Ona će se tada stvrdnuti pa ju treba pustiti da se ohladi.
Za karamelu:
7 žlica šećera
7 žlica vode
Za "kremu":
6 jaja
6 žlica šećera
1 vrećica vanili šećera
korica limuna ili limete
1/2 l mlijeka
2 žlice ruma
Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva.
Za početak treba napuniti jedan srednje veliki lonac vodom, staviti na vatru i pustiti da voda zakipi. Tada treba ugasiti vatru i staviti lonac sa strane. Za karamelu pomiješati šećer i vodu, pustiti da zakipi i postane zlatnosmeđe boje. Tekuću karamelu treba uliti u vatrostalnu posudu u kojoj će se peći rožata i preliti ju ravnomjerno preko cijele posude. Ona će se tada stvrdnuti pa ju treba pustiti da se ohladi.
Tada treba dobro istući jaja sa šećerom i vanilijom, dodati naribanu koricu limuna/limete, mlijeko, rum i dobro promiješati.
Tekućinu preliti u posudu s karamelom i posudu staviti u veliki pravokutni kalup za kolače. U kalup uliti vruću vodu iz lonca do polovice posude.
Staviti u zagrijanu pećnicu i peći oko 3o minuta tj. dok se ne stvrdne. Izvaditi van, pustiti da se potpuno ohladi i preokrenuti na veliki tanjur. Rožata će biti žuta, gornja strana će biti zlatnosmeđa, a sve skupa će "plivati" u divnom soku od karamele.
No comments:
Post a Comment