Sunday, January 27, 2008

Brioche, brioche!

Prije par tjedana sam si priuštila novu veliku ( s ponosom mogu reći, najveću dosad) kuharicu, The Cook's Book. Radi se o 650 strana svakakvih recepata, vrlo detaljno opisanih, od temeljnih do nešto kompliciranijih, popraćenih predivnim slikama za kojima sline cure. Jedan od prvih recepata koji mi je zapeo za oko bilo je za već navedene brioše. Napravila sam pola smjese i ispalo ih je negdje 16, zamrznula ih i sada si ih svako jutro friške grijem. Ako tražite slanu varijantu, izbacite grožđice (ili ostavite, ako su u vašem univerzumu grožđice i slano dobra kombinacija), a ako ipak volite nešto slađe stvari, slobodno dodajte koju žlicu šećera više.

Sastojci za otprilike 30 brioša:

500g mekog brašna
1 paketić svježe germe ili 1 vrećica suhe
50g šećera
7 jaja
2 žličice soli
400g omekšalog maslaca
50g grožđica

Za glazuru:

2 cijela jaja i 2 žutanjka
1/2 žličice šećera

Za početak treba umrviti germu u brašno i dodati šećer. Zatim treba dodati 4 jaja i miksati na srednjoj brzini dok se sve ne poveže. Nakon toga treba dodati preostala jaja, jedno po jedno.

Tijesto će biti jako ljepljivo, ali bi se, nakon što se umiješaju sva jaja, trebalo početi odvajati od strana zdjele. Nakon toga treba dodati maslac i sol i dobro izmiksati.

Kada se tijesto opet počne odvajati od zdjele, treba ga izvaditi, premjestiti u čistu zdjelu, prekriti plastičnom folijom i staviti na toplo mjesto da se diže 2-3 sata. Znam da se čini puno, ali vjerujte, isplati se. Ja sam ga stavila da se diže na radijator u svojoj sobi i za jedno pola sata cijela soba bila je ispunjena mirisom germe, mmmmmmm.

Tijesto bi se trebalo udvostručiti. Nakon toga ga izvadite iz zdjele i istucite (da, baš to!) da izađe zrak iz njega. Vratite ga u zdjelu i ovaj put stavite u hladnjak da se diže jedno sat i 15 min.

Nakon toga, izvadite tijesto iz zdjele i opet istucite zrak van.

Umiješajte grožđice u tijesto.

Od gotovog tijesta radite kuglice težine 50g (naravno, nema potrebe da se baš te težine držite) i poslažite na tepsiju koju ste prethodno prekrili papirom za pečenje. Između brioša bi trebalo biti oko 5cm razmaka. Prekrijte brioše čistom krpom i pustite da se dižu jedno 20 min. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.

Pomiješajte sastojke za glazuru i njome premažite svaki brioš.

Pecite 12-14 min odnosno dok brioši ne dobiju zlatnosmeđu boju.

I na kraju, uživajte svako jutro u njima s dodatkom maslaca, pekmeza ili meda! A bome može i u njima samima.

1 comment:

Anonymous said...

To mi usalji!!!!
Ili jos bolje, svoj klon da mi svako jutro svjeze briose pece...Mislim, zamrznuti pa podgrijani, how working class...

;-)