Sunday, February 3, 2008

Juha od leće

Danas nudim jedan vrlo jednostavan recept. Zimsko vrijeme idealno je za fine guste domaće juhice čija priprema ne zahtijeva puno (da, Hrc, priznajem!). Recept, koji sam na kraju prilagodila sebi, našla sam na jednom turskom blogu. Najveća prednost crvene leće, osim što je jako zdrava, činjenica je da je jako brzo kuhana.

Za otprilike 4 osobe ili, recimo, 1 litru juhe, potrebni sastojci su:

3 žlice maslinovog ulja
1 manji luk, sitno nasjeckan
1/2 šalice crvene leće
1 veća mrkva, naribana na sitno
3 šalice vode ili povrtnog temeljca
sol, papar
limunov sok, po želji

Za početak treba na maslinovom ulju malo popržiti luk (luk ne bi smio posmeđiti, već se samo malo "povehnuti"). Zatim treba dodati leću i miješati na vatri 2-3 minute. Odmah dodati mrkvu, malo promiješati i uliti vodu ili temeljac. Kuhati dok leća potpuno ne omekša (15-20 minuta). U međuvremenu začiniti sa solju i paprom (ili chillijem).

Ako koristite samo vodu, a ne temeljac, onda pred kraj kuhanja po želji možete dodati 1-2 povrtne kocke za juhu. Ja nisam. Pred kraj bi leća trebala izgledati kao gusta kaša i onda ju još samo treba dobro usitniti štapnim mikserom. Ako vam se čini da je pregusta slobodno dodajte još vode ili temeljca.

Za još bolji okus, prije konzumiranja, u juhu dodajte par kapi limunovog soka.

1 comment:

Anonymous said...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Notebook, I hope you enjoy. The address is http://notebooks-brasil.blogspot.com. A hug.