
No, idemo sada na važnije stvari. Svake se godine u mojoj obitelji kraj blagdana i dan kada su tri kralja posjetila malu bebu Isusa slavi maminim rođendanom. Ove je godine to bio veliki broj 60 te je to ipak trebalo malo više proslaviti. A što je rođendanska proslava bez prave torte? Zapravo, u životu rijetko nađem torte koje mi se sviđaju. Uvijek mi se nekako čine suhima s vrlo malo nekave kreme tako da i u slastičarnicama uvijek radije biram kolače. Čak sam mislila i odustati od torti generalno, ali sam prvo odlučila isprobati sama neke recepte. Inspiraciju za OVU tortu stekla sam čitajući i gledajući slike jednog drugog bloga (kako to obično i biva) koji mi trenutno spada u favorite, a riječ je o Smitten Kitchen. Svojim slikama i opisom torte, autorica tog bloga uvjerila me da je to najbolja čokoladna torta na svijetu. E sad, da je najbolja, ne mogu tvrditi, ali da je odlična, e, to definitivno mogu. Dekadentna je sigurno jer zahtijeva 600g kvalitetne čokolade.
Sastojci za biskvit:
100 g crne čokolade za kuhanje
1 1/2 šalica vruće crne kave
3 šalice šećera
2 1/2 šalice brašna (ja sam koristila oštro, ali mislim da nema pravila)
1 1/2 šalica kakaa u prahu (ali onog za kolače, a ne onog koji se stavi u mlijeko pa popije)
2 žličice sode bikarbone
3/4 žličice praška za pecivo
1 1/2 žličica soli
3 cijela jaja
3/4 šalice suncokretovog ulja
1 1/2 šalica mlaćenice
3/4 žličice ekstrakta vanilije
Sastojci za glazuru:
500 g crne čokolade za kuhanje
2 žlice šećera
2 žlice kukuruznog sirupa (koji se može kupiti u dućanima zdrave hrane, ali kao zamjena može se staviti i med)
60 g maslaca
Za početak treba zagrijati pećnicu na 150 stupnjeva i narezati svu čokoladu na vrlo tanke komadiće. Isto tako kalup za torte treba namazati maslacem, posipati brašnom i dno prekriti masnim papirom za pečenje. Ovdje bi bila korisna 2 kalupa za pečenje jer bi tako bilo brže, ali budući da ih ja nemam, morala sam prvo čekati da se ispeče jedan dio, pa tek onda drugi. Dobro je većinom ohladiti prvi biskvit prije nego što ga se izvadi iz kalupa da bi se kalup iskoristio za drugu rundu. Pri tome balkon i hladno vrijeme znatno uštede na vremenu.

da ne bi crne grudice poslije stvarale probleme).




U međuvremenu ohlađene biskvite treba prepoloviti i to tako da se prvo cijeli krug zareže nožem. E sad, nakon toga, možete nastaviti nožem, ali ja tada volim koristiti jednostavniju metodu i to s koncem tako da njime prođem kroz tortu dok nisam sigurna da su obje polovice potpuno odvojene.



Svaku polovicu namažite tankim slojem glazure (pazite da bude dovoljno za 3 polovice i za potpuno prekrivanje torte na kraju). Evo kako je to kod mene teklo:





Ovako to izgleda sa 60 svjećica na vrhu.

Torta je fina, sočna, čokoladna i vrlo zahvalna jer se njome može nahraniti jako puno ljudi. :-)
No comments:
Post a Comment