Thursday, November 15, 2007

Risotto od gljiva

Budući da mi je neki dan prigovoreno, od strane Kraljice Majke (a koga drugog?), da radim premalo slanih stvari (čitaj: da premalo kuham), a nedavno smo na Dolcu kupili sušene shiitake gljive i vrganje, sjetila sam se recepta od Jamie Olivera. Nisam slijepo pratila njegov recept već sam radila onako kako mi je bilo spretnije, ali su sastojci uglavnom njegova ideja.

Sastojci za 2 osobe:

za risotto

2 žlice maslinovog ulja
1/2 manjeg luka
2 žlice nasjeckanog korijena celera
1 češanj češnjaka
130 g riže
1/2 dcl bijelog vina
4 dcl temeljca od povrća
sol i papar

za gljive

2 žlice maslinovog ulja
1 šalica suhih gljiva ili 2 šalice svježih/smrznutih
1 češanj češnjaka, nasjeckanog
1/2 žličice chilli papra
1 žlica nasjeckanog peršina
sol papar
malo limunovog soka

2 žlice maslaca
oko 30 g naribanog parmezana

(ako se koriste suhe gljive, jedno sat vremena prije kuhanja treba ih namočiti u vodu; prije kuhanja iscijediti)

Za početak treba zagrijati ulje za gljive, dodati gljive i kuhati par minuta stalno miješajući. Nakon što gljive malo omekšaju treba dodati češnjak i opet malo kuhati. Posoliti i popapriti po volji, dodati chillija i malo limuna po volji. Posuti peršin preko gljiva i sve staviti sa strane.

Za rižu treba prvo zagrijati ulje, staviti luk i celer i pirjati dok ne omekšaju, povremeno promiješati. Netom prije nego se stavi riža, dodati češnjak i par puta promiješati.

Dodati rižu i pržiti ju par minuta stalno mješajući. Kada riža zamiriši treba početi dodavati temeljac malo po malo. Svaki put prije nego se nanovo doda temeljac treba pričekati da se onaj otprije pokuha. S temeljcem treba dodavati po malo soli, ali svaki put probati da ne bude preslano. Kuhati tako dok riža ne omekša i postane al dente. Malo prije nego što je riža gotova, uliti vino i čekati da se prokuha. Dodati gljive, malo promiješati i pustiti da se ostatak tekućine pokuha, ali opet da ne bude cijelo jelo presuho.

Skinuti s vatre, dodati maslac i parmezan i promiješati.

Na tanjuru slobodno dodati još parmezana po volji.

1 comment:

Anonymous said...

Gostei muito desse post e seu blog é muito interessante, vou passar por aqui sempre =) Depois dá uma passada lá no meu site, que é sobre o CresceNet, espero que goste. O endereço dele é http://www.provedorcrescenet.com . Um abraço.