Tuesday, May 8, 2007

Jelo po jelo- menu, zadnji dio (NAPOKON!)

Da napokon riješim zaostatak od prošlog tjedna, evo recepta za njoke od grisa. Mislim da u svakom "poštenom" kućanstvu treba postojati zaliha grisa jer osim što čini predivan doručak kuhan na mlijeku i posipan mrvicama čokolade, isto tako je odlična zamjena za njoke od krumpirova tijesta. A bome su i lakši za napraviti. Recept je opet od Delie. Kudos!

Sastojci za dvije osobe:

80 g grisa
140 ml mlijeka
140 ml vode
muškatni oraščić
30 g sira ribanca (ili parmezana), naribanog, naravno
1 srednje jaje
25 g ricotte (ali može se i bez toga ili zamijeniti mozzarellom)
sol i papar

NAPOMENA: Ovo jelo treba raditi par sati unaprijed ili čak dan prije!!

Za početak treba staviti mlijeko i vodu u lonac, dodati gris, naribati oko žličicu muškatnog oraščića, dodati žličicu soli i sve miješati dok se na srednje jakoj vatri gris ne skuha tj. dok ne postane gust gust. Maknuti s vatre i dodati jaje i oko polovicu sira ribanca i sve dooobro promiješati.

Namastiti neku staklenu zdjelu i u njoj izravnati smjesu od grisa da bude debljine oko 1-1 1/2 cm. Staviti u hladnjak na par sati ili preko noći da se sve dobro stvrdne.

Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva.

Iz smjese napraviti krugove promjera oko 3 cm i naslagati ih jednog na drugi u namašćenu vatrostalnu posudu.

Preko toga nadrobiti ricottu i posipati parmezan.

Peći 30-ak minuta ili dok ne dobije sljedeću boju:


Isprike što mi je tako dugo trebalo.

No comments: