Thursday, May 31, 2007

S malim zakašnjenjem ponosno predstavljam..........


Sladoled od pečenih banana!

U prekrasnom svijetu blogova već mjesecima govori se samo o jednoj knjizi. Radi se od najnovijem uratku Davida Lebovitza, svjetski poznatog slastičara koji osim što ima jedan od ljepših blogova u blogosferi, on taj blog redovito obnavlja novim receptima za nas neprofesionalce. Knjiga se zove The Perfect Scoop što bi u slobodnom prijevodu značilo Savršena kuglica. Kad pogledate naslovnu stranu knjige, pogled na savršeno oblikovanu kuglu sladoleda od čokolade koja samo svojim izgledom obećava čokoladnu senzaciju.............odmah postaje jasno koji ćete sladoled probati prvi. Tako se dogodilo i kod nas, međutim, budući da se radilo o prvom pokušaju ( a kaže se da taj može poć po krivu, što tu, zahvaljujuć nekoj višoj sili, nije bio slučaj) i budući da je plod tog istog pokušaja bio pojeden u sljedeća 3 dana, trenutno sam u nemogućnosti objaviti taj recept. Ali mislim da druga tura čokolade uskoro slijedi. No zato mogu postati sladoled od pečenih bana napravljen prošli vikend (ništa manje dobar). Knjiga, nažalost ili barem koliko ja znam, još nije dostigla naše tržište, ali zato je tu kupovina preko Interneta koja nama malim istočnjacima pruža tračak zapadnih noviteta. Aparat za sladoled u lijepoj nam domovini još nisam našla, izgleda da ću za to ipak morati u Austriju. No, do tada, lako se snaći i bez aparata.

Recept za oko 1 litru sladoleda od banana:

3 srednje velike banane
70 g smeđeg šećera
1 žlica maslaca
375 ml mlijeka
2 žlice šećera
1/2 vrećice vanili šećera
1 1/2 žličica limunovog soka
prstohvat soli

Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva.

U vatrostalnu zdjelu narezati banane na krugove debljine oko 2 cm. Preko banana posipati smeđi šećer i narezati maslac preko njih. Sve dobro promiješati rukama i staviti da se peće 40 minuta.


U multipraktik (ili neku drugu posudu u kojoj možete usitnjavati sastojke) staviti pečene banane sa "sokom" od šećera (dobro sve postrugati). Dodati sve ostale sastojke i usitnjavati dok sve ne postane kao jedna rijeđa kašica (oko pola minute).

Preliti u plastičnu posudu, poklopiti i staviti u hladnjak da se dobro ohladi. Nakon toga staviti u zamrzivač. Ako nemate aparat za sladoled, nakon otprilike 2 sata u zamrzivaču, izvadite sladoled i dobro izmiksajte da se riješite kristalića leda. Opet stavite u zamrzivač i nakon sljedeća 2 sata ponovite proces. Nakon toga ostavite sladoled u zamrzivaču da se do kraja smrzne. Ako imate aparat za sladoled, blago vama.


Osim čokolade i banana, recepti probani iz iste kuharice su još vanilija i čokolada s chillijem...........ali o tome će više Seka Bibi uskoro :-D

No comments: