Tuesday, May 15, 2007

Savršeni subotnji ručak

Obožavam subotnje ručkove koji zbog klasičnog jutarnjeg spremanja (urgh...) imaju tendenciju biti kratki, ali samim time i više slatki. Mama je imala veliku želju za pečenim krumpirićima za kojima smo lude i jedna i druga, a kao "prilog" sam se odlučila za salatu s bijelim grahom, rikulom i tunom koju sam nedavno isprobala opet iz Delie, a koja mi se u početku činila kao poprilično čudan spoj sastojaka iz konzerve, ali je nakon prvog kušanja uspjela srušiti sve predrasude vezane za nju.

Sastojci za dvije osobe:

250 g bijelog graha (jedna manja konzerva)
200 g tune (jedna manja konzerva)
oko 50 g rikule (ali to stvarno prepuštam ljudima na volju)
4 mlada luka
sol i papar

Za umak:

2 žlice ulja iz konzerve tune
2 žlice maslinovog ulja
2-3 žlice limunovog soka
1 žličica senfa
1 žličica soli
papar po volji

Grah, komadiće tune, mladi luk nasjeckan na tanke krugove i natrganu rikulu pomiješati u zdjeli. Malo posoliti i popapriti.
Za umak sve sastojke dobro zajedno promiješati, preliti preko salate i sve zajedno promiješati.

Pečeni krumpirići:

Željenu količinu krumpira dobro oprati. Razrezati na polumjesece (ne guliti koru!!), poškropiti maslinovim uljem i posipati svježim ružmarinom. Sve dobro izmiješati rukama i staviti peći na 200 stupnjeva, kojih 30-ak minuta. Kad se izvade, posoliti ih i jesti ih same ili s dodatkom majoneze.

No comments: