Monday, March 26, 2007

Spiced Mexican Squash Stew iliti začinjeno meksičko varivo s bundevom

Čini se da je red na meni, poznatijoj kao Seka Bibi (i ne, nisam ja birala ime) da svekolikom pučanstvu predočim i opišem gore spomenuto jelo.

Dakle, recept u kojem su količine navedene za 6-8 osoba originalno se nalazi u kuharici Moosewood Collective-a, u zbirci Daily specials. Ukoliko vam ime kuharice ništa ne govori, a zanima vas malo više, zgooglajte, ako vas ne zanima, nemojte googlat i čitajte dalje. U nedostatku dovoljno ljudi da potamane ovoliku količinu, ja sam sve prepolovila i, gle čuda!, dobila točno 3 tanjura variva. Ukupno vrijeme potrebno za sjeckanje i zgotavljanje jela je oko 1 sat, ovisno naravno o brzini čišćenja i sjeckanja namirnica. Slijedi recept:

1 ½ jušne žlice biljnog ulja

2 šalice nasjeckanog luka

6 nasjeckanih ili zdrobljenih češnjeva češnjaka

½ čajne žličice soli

1 tikva sorte butternut (u nedostatku iste, iako se može naći po dućanima,

preporučujem korištenje malo vodenastijih tipova tikve ili buče)

½ male ljute papričice, feferona ili jednostavno malo suhog chillija, samo oprezno s količinama!!

½ č.ž. cimeta

½ č.ž. mljevenog kima

3 šalice vode

2 šalice nasjeckanih svježih rajčica ili jedna velika konzerva pelata

2 šalice nasjeckane zelene i crvene paprike

2 šalice kukuruza, kuhanog ili iz konzerve

Sol i papar po želji


Kiselo vrhnje ili malo tvrđi sir za ribanje


Ovako to izgleda prije sjeckanja:

Na vatri zagrijati ulje u posudi, dodati luk, češnjak i sol te pirjati, uz često miješanje, pokriveno desetak minuta dok luk ne postane proziran.

Za to vrijeme oguliti bundevu, izvaditi koštice i ono mekano meso, isprati i nasjeckati na kockice. U slučaju iznimno velike količine bundeve, npr. ako ispadne više od 5 punih šalica, potrebno je dodati još 1 šalicu vode. Dodati bundevu, ljute papričice, cimet, kim i vodu te prijati 5-10 minuta.

Nakon toga dodati nasjeckane paprike


u pirjajuće varivo


zajedno s nasjeckanim svježim ili konzerviranim rajčicama.

Nakon otprilike 15 minuta dodaje se kukuruz i još malo propirja. Začiniti solju i paprom prema želji.


Servirajte sa žlicom ili dvije kiselog vrhnja ili naribanog sira koji izvrsno ublažavaju jačinu pomiješanih okusa.


Dobar tek!