Čini se da je red na meni, poznatijoj kao Seka Bibi (i ne, nisam ja birala ime) da svekolikom pučanstvu predočim i opišem gore spomenuto jelo.
Dakle, recept u kojem su količine navedene za 6-8 osoba originalno se nalazi u kuharici Moosewood Collective-a, u zbirci Daily specials. Ukoliko vam ime kuharice ništa ne govori, a zanima vas malo više, zgooglajte, ako vas ne zanima, nemojte googlat i čitajte dalje. U nedostatku dovoljno ljudi da potamane ovoliku količinu, ja sam sve prepolovila i, gle čuda!, dobila točno 3 tanjura variva. Ukupno vrijeme potrebno za sjeckanje i zgotavljanje jela je oko 1 sat, ovisno naravno o brzini čišćenja i sjeckanja namirnica. Slijedi recept:
1 ½ jušne žlice biljnog ulja
2 šalice nasjeckanog luka
6 nasjeckanih ili zdrobljenih češnjeva češnjaka
½ čajne žličice soli
1 tikva sorte butternut (u nedostatku iste, iako se može naći po dućanima,
preporučujem korištenje malo vodenastijih tipova tikve ili buče)
½ male ljute papričice, feferona ili jednostavno malo suhog chillija, samo oprezno s količinama!!
½ č.ž. cimeta
½ č.ž. mljevenog kima
3 šalice vode
2 šalice nasjeckanih svježih rajčica ili jedna velika konzerva pelata
2 šalice nasjeckane zelene i crvene paprike
2 šalice kukuruza, kuhanog ili iz konzerve
Sol i papar po želji
Kiselo vrhnje ili malo tvrđi sir za ribanje
Ovako to izgleda prije sjeckanja:
Na vatri zagrijati ulje u posudi, dodati luk, češnjak i sol te pirjati, uz često miješanje, pokriveno desetak minuta dok luk ne postane proziran.
Za to vrijeme oguliti bundevu, izvaditi koštice i ono mekano meso, isprati i nasjeckati na kockice. U slučaju iznimno velike količine bundeve, npr. ako ispadne više od 5 punih šalica, potrebno je dodati još 1 šalicu vode. Dodati bundevu, ljute papričice, cimet, kim i vodu te prijati 5-10 minuta.
Nakon toga dodati nasjeckane paprike
u pirjajuće varivozajedno s nasjeckanim svježim ili konzerviranim rajčicama.
Nakon otprilike 15 minuta dodaje se kukuruz i još malo propirja. Začiniti solju i paprom prema želji.
Servirajte sa žlicom ili dvije kiselog vrhnja ili naribanog sira koji izvrsno ublažavaju jačinu pomiješanih okusa.
Dobar tek!