Saturday, October 27, 2007

Pita od blitve

Ovo je nešto drukčija verzija od standarnog načina spravljanja ovog tradicionalnog povrća. Budući da blitva kao sama ne može nikako glumiti glavno jelo, trudila sam napraviti nešto iz nje što bi ju učinilo laganim ručkom uz dodatak salate i juhe kao predjela. Nije da se hvalim, ali kada sam ju probala, bila sam stvarno ponosna na sebe. Najbolja stvar je što se ovakva pita može kombinirati i s drugim povrćem (špinat, tikvice, luk...........ili što god je ostalo u hladnjaku), a ako imate kakav sir koji što prije treba potrošiti, samo ga ubacite unutra i stvoriti će čudo.

Sastojci za 2-3 osobe:

175 g brašna
75 g omekšalog maslaca
prstohvat soli
hladna voda

700 g blitve (jedan veći svezak)
1 dcl vrhnja za kuhanje
3 žlice kiselog vrhnja
1 jaje
100 g mozzarelle
sol
papar

Za početak treba prstima umrviti maslac u brašno da izgleda kao krušne mrvice. Dodati soli i dovoljno hladne vode da se zamijesi fino prhko tijesto (vodu dodavajte žlicu po žlicu). Zamotati tijesto u foliju i staviti u hladnjak na barem sat vremena. Izvaditi iz hladnjaka i pustiti da omekša jedno pola sata na toplom mjestu. Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Razvaljati u kakav-takav krug i utisnuti u namašćeni okrugli kalup za pite. Dno probosti vilicom kako se u pećnici ne bi nadiglo i puklo. Staviti u pećnicu i peći 10 minuta. Izvaditi van.

Blitvu dobro očistiti i oprati. Kuhati ju u kipućoj slanoj vodi dok ne omekša. Procijediti, istisnuti višak vode i ostaviti da se malo ohladi. U međuvremenu pomiješati vrhnje za kuhanje, kiselo vrhnje, jaje i dodati soli i papra po želji. Blitvu sitno nasjeckati i ubaciti u smjesu vrhnja i jaja. Promiješati i ravnomjerno rasporediti po napola pečenom tijestu. Mozzarellu narezati na kockice i posipati ravnomjerno po blitvi.

Peći na 200 stupnjeva kojih 30 minuta tj. dok mozzarella ne dobije zlatnosmeđu boju.

Uz to fino paše salata od rajčica.

1 comment:

Anonymous said...

These turtles have long necks and tube-like nostrils used like
a snorkel. Another trick is to soak cotton balls in orange juice or nail polish remover.
As far as she was concerned, she had hit the mother lode,
the jackpot, the lottery.

Take a look at my blog: funny cats playing