Sunday, October 21, 2007

Gateau au Chocolat

Upozorenje: ovaj kolač NIJE za one koji pate od visokog kolesterola i šećera. Iako izgleda vrlo nevino, ubitačan je i postaje najbolji prijatelj u onim trenucima kada vas ništa ne može utješiti osim dobre stare čokolade. Sistem priprave nije nešto posebno drukčiji od onoga za brownie, a mjere sastojaka su isto vrlo zapamtljive. Ali nemojte reći da vas nisam upozorila.

Sastojci:

200 g crne čokolade za kuhanje
200 g maslaca
5 jaja
250 g šećera
1 žličica ekstrakta vanilije (opcionalno)
1 žlica brašna (da, SAMO jedna)

Zagrijati pećnicu na 190 stupnjeva.

Na pari otopiti čokoladu i maslac i pustiti 10-ak minuta da se malo ohladi. U međuvremenu maslacem namastiti kalup za torte, izrezati papir za pečenje tako da se pokrije dno pa i to namastiti.


U smjesu s čokoladom umiješati jedno po jedno jaje. Dodati vaniliju i šećer te opet dobro promiješati. Lagano umiješati žlicu brašna i uliti u pripremljeni kalup.

Peći 25-27 minuta dok se kolač ne stvrdne ( kada protresete kalup, sredina kolača ne bi smjela djelovati tekuće). Kolač će se u pećnici nadignuti i površina će puknuti, ali to nije razlog za paniku jer tako treba biti. Izvaditi van i pustiti da se potpuno ohladi pa onda staviti u hladnjak. (Ovaj kolač najbolje je napraviti dan prije).

Bit ćete mi zahvalni.

1 comment:

Anonymous said...

Znjaaaaaaammmmmmmm............