Wednesday, October 17, 2007

Black and White Cookies

Priznajem da sam zaglibila. Po mojem zadnjem "ambicioznom" postu ovdje je sve vec trebalo vrviti s novim receptima. Ali bila sam stvarno neinspirirana. Prvo mi je Seka otisla, onda sam trebala zagrijati stolicu i evo, već su prošla skoro dva mjeseca od zadnjeg posta, a 3 od zadnjeg recepta. Nije da mi se nije kuhalo. Isprobavala sam ja recepte, radile juhe, guste i bistre, ali zbog nekog razloga nisam ništa slikala. Činilo mi se da mi ništa od toga neće uspjeti pa tako nisam htjela riskirati. Znam da sam obećala recept za pekmez od šljiva, ali budući da je sezona šljiva već odavno prošla, ostavit ću to za sljedeću godinu jer sad nekako nema smisla.

No, vrijeme je da krenemo dalje. Keksi koje sam baš danas isprobala toliko su moćan simbol New Yorka da je čak i jedna epizoda Seinfelda posvećena njima. "Look to the cookie, Elaine! Look to the cookie!". Kao jeftinu ispriku da isprobam ove keksiće poslužio mi je rođendan vrlo drage mi prijateljice (bez brige, to nije jedino što će dobiti). Recept sam pokupila od Marthe samo što za razliku od nje nisam radila mini kekse već srednje veličine. Iskreno govoreć, keksi nisu ništa posebno, ali su lijepa promjena za one koji vole probati nešto malo drukčije.

Sastojci za otprilike 35 komada:

90 g omekšalog maslaca
1/2 šalice šećera
1 1/4 šalice bijelog brašna
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice soli
1 jaje
1/2 žličice ekstrakta vanilije
1/4 šalice mlijeka

Sastojci za glazuru:

2 šalice šećera u prahu
1 žlica kukuruznog slada (prodaje se u trgovinama bio&bio)
1/2 žličice ekstrakta vanilije
1 žlica kakaa
( oni koji vole mogu također dodati 2 1/2 žličice limunovog soka; ja ga osobno ne volim u kolačima pa sam ga i izostavila)

Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.

Prosijati brašno u zdjelu, dodati sodu bikarbonu i sol.
U plastičnoj zdjeli miksati maslac i šećer dok ne postanu kremasti.

Dodati vaniliju i jaje maslacu i šećeru i dobro promiješati. (Ja imam tu sreću da sam na poklon dobila čisti ekstrakt vanilije, ali ako toga nemate vanili šećer će poslužiti.)

Nakon toga, u smjesu s maslacem naizmjenično dodavati brašno i mlijeko, malo po malo.............

...............dok smjesa ne počne ličiti ovoj gore odnosno dok ne postane kao neka gusta krema. Na lim na koji se prethodno stavi papir za pečenje stavljati smjesu veličine veće bobice grožđa. Paziti da razmak između "bobica" bude najmanje 4 cm.

Peći 10 minuta dok dno ne bude vidljivo smeđe. Izvaditi ih van i pustiti da se potpuno ohlade.


Za glazuru treba promiješati šećer, slad i vaniliju s jedno 4-5 žlica hladne vode (vodu dodajte postepeno, žlicu po žlicu, jer ne želite da glazura bude rijetka) dok ne postane nešto gušća od meda (barem tako Martha kaže).

Polovicu glazure odvojiti i umiješati kakao. Pazite da ne ostanu grudice kakaa.

Polovicu donje (smeđe) strane keksa namazati bijelom, a drugu polovicu crnom glazurom. Pustiti par sati na sobnoj temperaturi da se stvrdne.




Hm, čak postoji i cijeli blog posvećen njima.........................................

No comments: