Friday, August 31, 2007

Nakon skoro mjesec dana neproduktivnosti, vraćamo se još jače i spremnije za novu sezonu recepata! Tj. ja, Seka Bibi je otišla iz zemlje, ali se svejedno nadam da će mi se svako toliko pridružiti s novim receptima. Budući da će u ove krajeve uskoro doći jesen, vrijeme je za spremanje zimnice. E sad, moja obitelj nikad nije bila posebno kivna u rađenju pekmeza, ajvara, kiseljenja krastavaca i sl. Uvijek je bilo lakše kupiti zimnicu od nekoga ili jednostavno otići u dućan (znam, znam, sve je to neusporedivo s domaćim, ali......). Ove godine ćemo isto tako nastaviti uz jednu malu iznimku: staklenku i pol domaćeg pekmeza od šljiva s rumom. Ali to slijedi tek kasnije. Sada prvo evo malo slika hrane koja se jede u dalekim krajevima arapskog poluotoka, točnije u Omanu. Seka i ja bile smo spremne probati sve što se dalo probat (osim mesa) i naravno sve smo to dokumentirale. Mislim da slike same govore, a kile tek slijede.............


Mašina za cijeđenje soka iz šećerne trstike.

Produkt onoga gore. Zanimljivo, nije preslatko jer stave puno leda.

Omanska palačinka s povrćem.

Budući da u Omanu ima puno Indijaca i Pakistanaca, utjecaj njihove kuhinje je vrlo velik. Zeleni curry od povrća, parathe (masni kruh) i salata (koju se začinjava samo sokom od limete).

Crni čaj s mentom.


Gusti sok od guave.

Riba s roštilja, riža sa cimetom i grožđicama, salata, i vrlo vrlo ljuti umak za rižu.

Vrsta baklave koja se radi od posebne tjestenine, oraha i pistacija.

Ljuto ljuto povrće, riža, salata.

Fina svježa bijela riba koje u Omanu ima u izobilju i to po vrlo popularnim cijenama.

Predivni arapski kruh (ovaj je, doduše, u frizeru).

Svježe datulje (slatke, sočne i neusporedive sa sušenima).

Baklava s pistacijama (molim obratiti pažnju na količinu pistacija).

Očito.

Libanonsko ukiseljeno povrće.

Dragonfruit. Ima okus po kiwiju i jabuci, ali zapravo nije ništa posebno, samo tako izgleda.

Tipični štand s voćem na jugu Omana (limete, kokos, banane, guave, mango.........).

Omanske barbike.


I za kraje, neizostavne deve..........................

No comments: