Tuesday, November 4, 2008

Bundevina galeta

Zapocnimo tvrdnjom da se mnogo obecavalo, istina, glede pisanja na ovome blogu, a malo manje su se ta obecanja odrzavala. ALI je zato povratak na scenu velicanstveniji nego ikad!!!

Ta-da-da….

Dakle, galeta:

No dobro, recimo da nije bas galeta, vec galette, nesto sto nazivaju izmedjinom (ono sto je izmedju) pizza i pite. Izgleda divno, a okusa je onakvih kakve u nju potrpate. Ja sam tek prosli tjedan saznala za ovo peceno cudo i odlicno je ispala isprve, cak ni recept za tijesto nisam pobozno pratila. Dakle, here it goes….

Mozda bi bilo posteno reci otkuda mi recept za ovo cudo, eto, odavde

http://smittenkitchen.com/2007/10/butternut-squash-and-caramelized-onion-galette/

Galette s bundevom i karameliziranim lukom

Za tijesto:

1 ¼ salice brasna

malo soli

pola maslaca, 125 g

¼ salice kiselog vrhnja

2 cajne zlice limunovog soka

¼ salice ledene vode

Za nadjev:

½ kg bundeve, otprilike omanja bundeva

2 vece zlice maslinovog ulja

1 do 2 zlice maslaca

1 veci luk, ociscen i narezan na mjesece ili polumjesece

malo soli

malo secera

¼ cajne zlicice cayenne papra

¾ salice sira, fontina, gruyere ili takvo sto, ja sam koristila pecorino koji nije ispao najbolji izbor

1 ½ cajne zlicice nasjeckanih listova kadulje

Prema uputstvima, za tijesto bi trebalo pomijesti brasno i sol te to staviti u zamrzivac na sat vremena. Ja sam to preskocila. Umijesala sam brasno i sol s hladnim komadicima maslaca. U posebnoj zdjelici sam umijesala kiselo vrhnje, limunov sok i vodu. Polovicu te smjese sam ulila u brasno pomijesano s maslacem; ispalo je da mi je to i vise nego dovoljno, cak sam morala dodati jos malo brasna. Uglavnom, treba dobiti tijesto koje se ne raspada i ostaviti ga u hladnjaku najmanje sat vremena.

Bundevu ocistiti i narezati na kockice, ja sam ju pekla neoguljenu i ispala je savrseno. Dakle, narezati na komadice, posoliti i zaliti maslinovim uljem te staviti u pecnicu zagrijanu na 180 stupnjeva na oko 45 minuta.

Narezani luk propirjati na maslacu sa soli i malo secera dok ne tamnopozuti. Na kraju umijesati cayennski papar.


Nakon sto je bundeva mekana, umijesati karamelizirani luk, nasjeckani sir i kadulju. Na tijesto, koje je razvaljano u krug promjera 40-ak cm, posloziti tu smjesu tako da ostane koji centimetar na rubu kako bi se lijepo taj visak mogao preklopiti.


Stavite galetu na papir za pecenje i u pecnicu na 40-ak minuta na 200 stupnjeva Celzijusovih.


Buduci da sam jedini galetin konzument, ja se samo nadam da ce i zamrznuta te odledjena bit ovako fina. Preduvjet je naravno da volite bundeve. Ukoliko taj preduvjet nije zadovoljen, ostaju razne druge namirnice i kombinacije koje ukljucuju gljive, kupus i razne vrste sireva. Sretno!

3 comments:

bibi said...

povratak na scenu, pfffff..........

s tim bus nas docekala kad dodjemo, ha?!

Anonymous said...

neeee, pa vi meni dolazite kuhati. ili sam ja nesto krivo shvatila?! s.

bibi said...

krivo si shvatila