Wednesday, June 25, 2008

Keksi s komadićima čokolade ili Chocolate Chip Cookies

Inače ne volim pretjerano raditi kekse čisto zato što mislim da postoje puno bolji deserti za utažit želju za slatkim, ali kako sam neki dan napravila savršen (skromnost nije vrlina!) ljetni desert od bezea, vanili kreme, šlaga i malina, i naravno zaboravila ga uslikat, danas mi se činilo idealno vrijeme za najobičnije kekse s komadićima čokse. A i bilo mi je dosadno. Ovo su tipični američki Chocolate Chip Cookies čiji je recept preuzet od Marthe Stewart. Vrlo, vrlo jednostavni za napraviti, a nahranit će i zadovoljiti puno malih ustašca željnih pažnje. Prvenstveno onih koji ih naprave.

Za otprilike 20 keksa:

nešto više od 1 šalice bijelog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
125 g omekšalog maslaca (na sobnoj temperaturi)
1/4 šalice bijelog šećera
1/2 šalice smeđeg šećera
1/2 žličice soli
1/2 žličice bourbon vanili šećera
1 jaje
200 g crne čokolade za kuhanje narezane na kockice

Peć zagrijati na 180 stupnjeva.

Za početak treba pomiješati brašno s praškom za pecivo. Zatim miksati maslac i oba šećera dok smjesa ne postane pjenasta. U smjesu s maslacem dodati vanili šećer, sol, jaje i opet dobro izmiksati dok se sve ne poveže. Dodati brašno i prašak za pecivo i opet sve to dobro promiješati.

Sada treba dodati komadiće čokolade i dobro promiješati tako da komadići budu donekle ravnomjerno raspoređeni po tijestu.

Na lim prekrit papirom za pečenje ili namašćen i pobrašnjen, treba stavljati kuglice smjese veličine oraha. Najbolje je to raditi sa žličicom. Razmak između njih trebao bi biti oko 5 cm jer će se keksi u pećnici rastopiti i onda postoji opasnost da se spoje.

Ovako otprilike.

Peći 10-12 minuta tj. dok keksi na rubovima ne dobiju zlatno-smeđu boju. U sredini bi još trebali biti jako mekani.

Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade i stvrdnu jedno 15 minuta.

Ja ih volim jesti dok su još malo mekani i ljepljivi iznutra.

No comments: