Wednesday, June 25, 2008

Domaći ravioli sa šparogama

Znam da nekima od pomisli na izradu vlastite domaće tjestenine pada mrak na oči, ali, čak i ako nemate mašinicu, ovo je toliko lagan i isplativ posao ( a za mene i užitak) koji većinu (!!) kupovne tjestenine odmah može slobodno zasjeniti. Iako moji ravioli nisu bili pretjerano pravilni, moram priznat da mi je za prvi put tjestenina ispala iznad očekivanog. Od recepta koji slijedi slobodno možete napraviti dva poštena ručka za dvije osobe. Ja sam polovicu smjese iskoristila za raviole, a drugu polovicu za trgance koje sam par dana poslije pojela samo skuhane s malo soli.

Sastojci:

165 g oštrog bijelog brašna
1/2 žličice soli
2 jaja

Za početak treba pomiješati brašno sa soli. Tada od brašna treba napraviti brdašce s udubinom i u udubinu staviti dva cijela jaja.

Tada s vilicom treba početi miješati jedno s drugim sve dok jaje ne pokupi svo brašno.

Nakon toga sa strpljivom rukom treba početi mijesiti tijesto i to negdje 8-10 minuta dok se ne dobije ovako lijepo oblikovana i glatka kugla tijesta.

Tada treba dobro pobrašniti podlogu i i tijesto, malo ga izravnati rukama i krenuti u izradu. Najbolje je početi s najdebljom opcijom na mašinici, ako ju imate. Ja sam po 2-3 puta koristila svaku debljinu. Ako nemate mašinicu, možete početi valjati tijesto s valjkom kao da valjate tijesto za pitu, recimo.

Budući da ćete na kraju dobiti prozirnu traku tijesta dugu otprilike 2 metra (površina koju ja nažalost nemam), dobro je tu traku tijesta razrezati na 2-3 jednako duga dijela. Onda iz toga možete raditi što želite.

Ja sam kalupom za krafne počela rezati krugove, a ostale dijelove sam natrgala.

Na krugove sam stavila po žličicu pirea od šparoga. (Šparoge sam skuhala, ocijedila i izmiksala s malo maslinovog ulja, limunovog soka, soli i papra). To se nije pokazalo kao najsretnija kombinacija budući da je pire sam po sebi bio dosta vlažan tako da je "promočio" kroz raviole. Nije se dogodilo ništa strašno, samo sam se malo naživcirala. Ali poanta je da je neka "suša" kombinacija sastojaka u raviolima vjerojatno bolja.

Poslije sam polovicu svakog raviola prekrila preko druge i stavila u kipuću, posoljenu i pouljenu vodu na otprilike 4 minute.


S malo parmezana i ostatka pirea od šparoga bio je to fini, lagani ručak koji za vrijeme ovih vrućina treba ubrzo ponoviti. :-)

1 comment:

lotto winning numbers said...

Such a nice blog. I hope you will create another post like this.