Saturday, April 5, 2008

Francuska pita od limuna

Dva mjeseca kasnije, sa životom koji je nenadano postao tek blijeda kopija onog prijašnjeg, javljam se s receptom kojeg vec skoro godinu dana mjerkam. Iako originalna autorica napominje kako je kolač potrebno započeti raditi dan prije konzumiranja, ja sam otkrila da kolač možete napraviti i kušati u roku od 4 sata. Pa čak i s maslacem neto izvađenim iz frižidera. Kolač, iako zahtijeva tri različita dijela, nije težak za napraviti, a dobar je kao nagovještaj proljeća pa čak i ljeta jer mu, iako ima puno šećera i maslaca, limun daje onu osvježavajuću notu.

Sastojci za prhko tijesto:

100 g omekšalog maslaca
60 g šećera u prahu
20 g mljevenih badema
1 jaje
180 g brašna
1/2 vrećice bourbon vanili šećera
1/3 žličice soli

Sastojci za kremu od limuna:

200 g šećera
ribana korica od 3 limuna
sok od 4 limuna
4 jaja
300 g omekšalog maslaca

Sastojci za šaum od bjelanjaka:

2 bjelanjka
35 g šećera
50 g vode
150 g šećera

Za početak treba miksati maslac dok ne postane kremast. Tada dodati šećer u prahu i opet miksati dok se ta dva sastojka fino ne povežu.

Umiksati mljevene bademe.

Pa jaje, sol i vaniliju. Nakon svega umiksati brašno i sve oblikovati u kuglu. Umotati ju u foliju i staviti u frižider na barem 2 sata.

Izvaditi iz frižidera, razvaljati između dva lista papira za pečenje, utisnuti u kalup za torte i peći na 180 stupnjeva jedno 20-25 minuta, tj. dok ne dobije boju.

Pustiti da se potpuno ohladi i izvaditi iz kalupa.

Ako vam se žuri, prije nego ispečete tijesto, odnosno dok čekate ona 2 sata da se tijesto malo stvrdne, bilo bi dobro posvetiti se kremi od limuna. Za početak naribajte na sitno koru od tri limuna.

Zatim ju prstima dobro uribajte u šećer tako da šećer počne intenzivno mirišati po limunu i da promijeni boju.

Sve to stavite u jedan lonac, dodajte limunov sok i 4 jaja. Miješajte brzo na srednje laganoj vatri dok se šećer potpuno ne rastopi i dok se sve ne zgusne (oko 6-7 minuta), pustite da se malo ohladi i umiješajte maslac. Miskajte oko 7 minuta pa stavite na hladno dok se krema potpuno ne ohladi.


Za šaum prvo tucite bjelanjke s 35 g šećera dok ne nastane mekani šaum. Zatim zagrijte vodu i šećer na laganoj vatri i čekajte dok se sav šećer ne rastopi (ne smije zakipjeti!). Maknite sa vatre i pustite 1 minutu da se ohladi. Polako ulijevajte slatki sirup u šaum i miksajte na laganoj brzini. Nakon što ulijete sav sirup, počnite jače miksati i to dok šaum ne postane tvrd.

Da biste složili pitu, prvo hladnu kremu ulijte u tijesto i poravnajte. Zatim preko svega nanesite debeli sloj šauma (oko 3 cm) i po mogućnosti karamelizirajte vrh.





Et voila! :-)

2 comments:

fanny said...

Well I can't really understand what you wrote, but I do really hope you liked the tart as much as my family did.

xx fanny

bibi said...

Welcome! The recipe was a complete success, I'm already printing out copies of it to distribute to those who were charmed by it. Thanks once again :-)