Saturday, December 6, 2008

Kruidkoek ili zacinski kolac


Kruidkoek (citaj:kraudkuk) je tipicni nizozemski kolac, koji vise slici na kruh, doduse ako se pece u takvom kalupu (nisam!). Dakle, prica se da to jedu kad god stignu, dorucak i slicno, ne znam, nisam pitala. Cinjenica je da probah i svidjelo mi se jako. Ovo je prvi put da ga radim i stvarno je lagano za pripremu, a ni sastojci nisu neka egzotika. Jos je jedan bonus sto je osnovna smijesa podlozna promijenama i varijacijama, dakle mozete totalno podivljati i pronaci onu savrsenu kombinaciju, koja odgovara sam vama. Tako sam i ja dodala neke stvari za koje se nadam da su moja savrsena kombinacija.

Recept je skinut ovdje.

Za one koji nisu tecni u nizozemskom, recept kaze:

1 naranca

250 g susenih grozdjica ( ja sam stavila 125 g poradi drugih dodataka)

2 jusne zlice mjesavine zacina za kruidkoek ili paprenjake ili stogod slicno (OK, OK, za one kojima je to nedostupno slijedi popis zacina koji su potrebni:


4 cajne zlicice mljevenog cimeta

2 cajne zlicice mljevenog kardamoma

2 cajne zlicice mljevenog korijandera

2 cajne zlicice mljevenog djumbira

1 cajna zlicica muskatnog orascica

½ cajne zlicice mljevenih klincica )

300 g integralnog brasna

1 paketic praska za pecivo

250 g smedjeg secera

1 jaje

2 jusne zlice melase ili secernog sirupa neke vrste

200 ml mlijeka

+ dodaci za varijacije: poput komadica cokolade i oraha

Dakle, postupak je ovakav:

Zagrijete pecnicu na 175° C. Narancu operite, naribajte koricu i iscijedite sok.

U oprane grozdjice, dodajte sok, narancinu koricu i neku alkoholiju ( ja recimo dodah prefine smokovace). Malo zagrijete na vatri i ostavite stajati.

Pomijesajte sve zacine ili barem one koje imate, ostavite sa strane. Pomijesati brasno, prasak za pecivo i secer.

Ubaciti cijelo jaje, mlijeko i secerni sirup(moze i gusti vocni sirup, to je nesto puuuuno gusce od onog za sok), sve dobro izmijesati.



Dodati grozdjice zajedno sa svom tekucinom u kojoj su se kupale te ostale dodatke po zelji.

Smjesa treba biti dosta tekuca, ulije se u namasceni oblik za pecenje i ubaci na barem sat i pol u pecnicu.


Kao i za vecinu kolaca, znat cete da je gotov kada proboden noz izadje vise manje cist. Treba ga ostaviti da se ohladi barem 10 minuta, iako idealno cijelu noc. Ovaj kolac je jedan od onih koji postaju bolji s danima. Dobro se ocuva ukoliko je u zatvorenoj kutiji.


2 comments:

bibi said...

kolac ti ne bi uspio da nemas tak dobar kalup, tek toliko

Anonymous said...

aha. a tek da nemam posebne salice za mjerenje kolicina, ovo bi bila katastrofa, a ne totalni uspjeh kakv je. mua