Recept je skinut ovdje.
Za one koji nisu tecni u nizozemskom, recept kaze:
1 naranca
250 g susenih grozdjica ( ja sam stavila 125 g poradi drugih dodataka)
2 jusne zlice mjesavine zacina za kruidkoek ili paprenjake ili stogod slicno (OK, OK, za one kojima je to nedostupno slijedi popis zacina koji su potrebni:
4 cajne zlicice mljevenog cimeta
2 cajne zlicice mljevenog kardamoma
2 cajne zlicice mljevenog korijandera
2 cajne zlicice mljevenog djumbira
1 cajna zlicica muskatnog orascica
½ cajne zlicice mljevenih klincica )
1 paketic praska za pecivo
250 g smedjeg secera
1 jaje
2 jusne zlice melase ili secernog sirupa neke vrste
200 ml mlijeka
+ dodaci za varijacije: poput komadica cokolade i oraha
Dakle, postupak je ovakav:
Zagrijete pecnicu na 175° C. Narancu operite, naribajte koricu i iscijedite sok.
U oprane grozdjice, dodajte sok, narancinu koricu i neku alkoholiju ( ja recimo dodah prefine smokovace). Malo zagrijete na vatri i ostavite stajati.
Pomijesajte sve zacine ili barem one koje imate, ostavite sa strane. Pomijesati brasno, prasak za pecivo i secer.
Ubaciti cijelo jaje, mlijeko i secerni sirup(moze i gusti vocni sirup, to je nesto puuuuno gusce od onog za sok), sve dobro izmijesati.
Dodati grozdjice zajedno sa svom tekucinom u kojoj su se kupale te ostale dodatke po zelji.
Smjesa treba biti dosta tekuca, ulije se u namasceni oblik za pecenje i ubaci na barem sat i pol u pecnicu.
Kao i za vecinu kolaca, znat cete da je gotov kada proboden noz izadje vise manje cist. Treba ga ostaviti da se ohladi barem 10 minuta, iako idealno cijelu noc. Ovaj kolac je jedan od onih koji postaju bolji s danima. Dobro se ocuva ukoliko je u zatvorenoj kutiji.
2 comments:
kolac ti ne bi uspio da nemas tak dobar kalup, tek toliko
aha. a tek da nemam posebne salice za mjerenje kolicina, ovo bi bila katastrofa, a ne totalni uspjeh kakv je. mua
Post a Comment