Saturday, April 18, 2009

Cimetno - spiralne buhtle

Postovano pucanstvo,

upoznajte cinnamon swirl buns!
Buduci da se ovaj recept moze naci na vise adresa, odlucih manje pisati, a vise slike pokazivati. No, ipak cu vam navesti osnovne sastojke:

Za tijesto:

1 salica mlijeka
3 jusne zlice maslaca
3 1/2 salice brasna
1/2 salice secera
1 veliko jaje
2 paketica kvasca
cajna zlica soli
malo ulja

Za cimetni nadjev:

3/4 salice smedjeg secera
2 1/2 cajne zlice cimeta (originalno 2 jusne, cinilo mi se previse)
1/4 salice maslaca, sobne temperature
malo soli

Sve se, osim maslaca, dobro izmijesa.

Za glazuru:

120 g mazivog sira, tipa Philadelphia
1 salica secera u prahu
1/4 salice maslaca
malo extrakta vanilije ili secera s istom

Svi se sastojci dobro izmixaju.

Dakle, ukratko, to je islo ovako:


2 salice brasna se ostave sa strane, dok se svi ostali sastojci za tijesto pomijesaju (osim zadnje stavke, ulja) i malo vrte pod mikserom za tijesto ili lagasnim prsticima, kako tko nalazi potrebnim. Nakon 5 minutica se dodaje ostatak brasna i sve se dobro izmijesi na podlozi te ostavi dizati barem 2 sata. Mmmm, dize se predivno!

Ondak se dobro izmijesi.

Pa posteno razvalja, na kvadrat velicine 45 puta 30 cm (tu negdje).

Po tako lijepo razvaljanom tijestu se razmaze onaj maslac iz nadjeva te se nadjev posipa ravnomjerno po vecini povrsine, jedino se malo ostavi rub prazan.

Zarola se roladica.

Pa se rezu snite debljine 1.5 do 2 cm.

S malo ulja se namaze protvan/pratvan/tepsija te se naslazu te snitice. Dobro je ostaviti mjesta medju njima jer se jos nadignu te popune prostor. Ostave se dizati dok se ne poduplaju.

Pece se na 190 C, nesto vise od 30 minuta ili dok ne pozlatnosmedje na povrsini. Nakon sto se izvade van, preokrenu se na resetku kako bi se donji dio ohladio, vrati se u protvan/pratvan/tepsiju nakon 20 minuta i premaze galzurom.

Glazura je, po mojem misljenju, malo preslatka. No, nekome milije nego nekom drugome.

2 comments:

Anonymous said...

ja biiiiiiiiiiiiiii

zuzura said...

To je ono fino s mora, jel da? ono mljac!